flash_banneri_900x300
Alkusanat

Hei, ihmiset!

Aloitan tämän internet-sivuston seuraavilla alkusanoilla:

Kerron ensiksi pari asiaa itsestäni. Olen Turun Ammattikorkeakoulun (pian edesmenneen) Digital Arts -linjan kasvatti ja tämä sivusto, jolla olet, on minun taiteellinen opinnäytetyöni. Kulttuurialan opiskelijana olen tutustunut monipuolisesti eri taidemuotoihin, mutta viime aikoina yksi on kiinnostanut ylitse muiden: arkkitehtuuri.

Kaikki tuntevat käsitteen Turun tauti, sekä tietävät sen, että 1950-70 -luvuilla Turusta katosi grynderin kitaan paljon vanhoja ja kauniita rakennuksia. Harva kuitenkaan osaa nimetä paria esimerkkiä enempää. Itsekään en vielä muutama vuosi sitten osannut sanoa oikeastaan muuta, kuin Hamburger Börsin, ja siitäkin olin kuullut vanhemmiltani. Mistä tämä pimentoni johtui, sitä en osaa sanoa. Todennäköisesti omasta laiskuudestani.

Kaikki alkoi, kun löysin internetistä sattumalta keskustelufoorumin, joka sisälsi paljon asiallista ja mielenkiintoista keskustelua liittyen kaupunkiympäristöihin. Selaillessani sivustoa, löysin sieltä paljon vanhoja kuvia Turusta. Shokki oli muistaakseni ensimmäinen tunne, jonka koin nähdessäni ensi kertaa esimerkiksi Wiklundin tavaratalon tilalla sijainneen Lindblomin talon. Ihmiselle, joka hakee ympäristöstään estetiikkaa ja yksityiskohtia, tuo tapahtunut muutos oli pienehkö järkytys ja lisää samanlaisia seurasi.

Sama pahainen sattuma, joka oli ohjannut minut keskustelufoorumille johdatteli minut myöhemmin kirjakauppaan. Sieltä löysin Rauno Lahtisen silloin lähes uunituoreen kirjan Turun puretut talot. Kirjan luettuani taisin ensi kertaa tehdä päätöksen, että tästä aiheesta haluaisin tehdä opinnäytetyöni taiteellisen osan. Halu jakaa tietoa oli niin suuri. Pienen hahmottelun jälkeen syntyi idea internetsivustosta, johon tekisin 3d-malleja vanhoista puretuista taloista ja sijoittaisin ne nykyaikaan omille paikoilleen.

Koska aihe on (valitettavasti) hyvin laaja, päätin rajata sen koskemaan Turun kauppatorin ympäristöä, sillä kauppatori on yksi parhaista esimerkeistä, joita Turusta tältä saralta löytyy. Voihan olla, että teen vielä joskus sivustolle jatkoakin! Tai vaikka samanlaisen sivuston Tampereesta tai Helsingistä, ihan vain tasapuolisuuden vuoksi. Yhtälailla muissakin kaupungeissa purettiin vanhoja rakennuksia.

Tämän sivuston tehtävä ei ole ruotia syitä siihen, miksi taloja on purettu, eikä olla tuomitsemassa suoralta kädeltä talojen purkamista ja tilalle saatua. Jokainen voi itse luoda päättelyketjunsa ja muodostaa siten oman mielipiteensä siitä, ollaanko onnistuttu kaupunkitilan monipuolistamisessa vai pilaamisessa. Itse kuitenkin kallistun suurimmilta osin jälkimmäisen kannalle.

Tarkoitus on näyttää, millainen Turun kauppatori on Euroopan kulttuuripääkaupunkivuonna 2011, sekä esitellä vaihtoehtoinen nykyhetki, jossa vanhat talot olisivat yhä edelleen paikoillaan. Tarkoitus on jakaa tietoa vanhasta Turusta muille aiheesta kiinnostuneille ihmisille. Lisäksi haluaisin sivuston toimivan tietynlaisena muistuttajana siitä, että vaikka Turku onkin ollut kipeänä taudistaan, on se silti elossa ja toivon mukaan voi vastaisuudessa paremmin.

Toivottavasti pidätte aihetta mielenkiintoisena, ettekä pahoita liiaksi mieltänne! Muistakaa, että ajassa ei pääse taaksepäin, ja että ainoa suunta on tulevaisuus!

-Julius Murtojärvi
turkulainen opiskelija
huhtikuussa 2011


Untitled Document